Programın Çalışması

Biraz İlaç Takip Sistemindeki bildirimlerden bahsedelim.

Bildirim Yapanlara göre sınıflasrsak  Başlıca 3 tip bildirim servisi öne çıkar:

  • Üretici Firmaların Yaptığı/kullandığı bildirim servisleri
  • Dağıtım kanallarının yaptığı bildirimler
  • Sarf kanallarının  (Eczane / hastane)  bildirimleri.

Bunlardan sadece eczanelerin satış ve satış iptal bildirimi farklıdır. Diğer paydaşlar kullanamaz bu iki servisi. Bu yüzden programda ayarlar kısmında (Eczane iseniz işaretleyin ) gibi bir kutucuk konulmuştur. İşaretliyken program eczane modunda çalışır.

 

  • Ürün Doğrulama servisi:  En çok kullandığımız servis bu oldu   its çıkalıdan beri.  İlacın sisteme kayıtlı olup olmadığını ve son durumunu (satılabilirliği ve sahipliğini) sorgularız.
  • Mal alım Bildirimi Servisi:  Bu servisi kullanıp bildirim yaptığımızda o ilacın (daha doğrusu o kutunun) bizde olduğunu söylemiş oluruz sisteme. Artık başkası o seri nodaki kutuyu sahiplenemez ve satamaz. Mal alım bildirimi yaparken karşı paydaş seçmeye gerek yoktur
  • Mal Alım iptali Bildirimi:  Yukarıda anlattığımız işlemin iptali için kullanılır. Sahiplendiğimiz ilacı bir şekilde depoya iade ederken mal alım iptali yapmalıyız.
  • Satış Bildirimi:  Perakende veya reçete ile kurumlara sattığımız ilaçları bu servis ile üzerimizden çıkarırız.  Ayrıca elimizdeki bir ilacı diğer bir eczaneye verdiğimizde de –ilgili eczaneye– satış bildirimi yapmalıyız. Tabii Mal devir kutucuğunu işaretleyerek
  • Satış Bildirim iptali: Perakende sattığımız bir ilacı geri almamız ya da reçete sildiğimizde satış iptali yapılır. Sadece kendi sattığınız bir ilacı geri alabilirsiniz.  (2 eczane arasındaki transfer de özünde bir satış bildirimidir ama  “mal devir”  veya başka bir deyişle “takas” olarak adlandırılır)

 Önemli:  Babanızın oğlu bile olsa biri eczanenize elinde ilaç gelip iade etmek istese aşağıdaki kontrolları yapmadan almayın.
–  Önce doğrulama yapın.   10303  veya  10210  kodu çıkarsa sorun yok alabilirsiniz.  hatta 10303 çıkarsa siz satmışsınız ve satış bildirimi yapmamışsınız demektir.
– Büyük olasılıkla 10224  gelecektir. Yani sizden veya bir başka eczaneden.   O zaman Perekende GLN ile satış iptali yapmayı deneyin. Eğer siz sattıysanız 00000  kodu gelecek ve başarılı bir iptal gerçekleşmiş olacaktır.  Ama reçeteli olarak kuruma sattıysanız başka kod gelecektir, geri alamazsınız o ilacı. Reçetesi sizdeyse ve o ay içindeyse reçete iptali hakkınız var.

Uyarı kodları sıklıkla değişmektedir. Güncel listeyi its portalden indirebilirsiniz.

Leave a Reply